“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Чим і як вивести плями від воску

Чим і як вивести плями від воску
08.07.2021

Питання «Як вивести пляму від воску» виникає  у кожної людини хоча б раз в житті. Найпростіше отримати таку «прикрасу» на речах від палаючої свічки – розплавлений віск стікає і забруднитися їм зовсім нескладно. Щоб романтичний вечір не завершився зіпсованим настроєм важливо знати, як правильно вивести плями від гарячого воску на різних типах тканин.

На перший погляд завдання видалення плям від воску здається складним, але насправді впоратися з проблемою можна, до того ж, не одним способом.


Як легко прибрати краплі воску з одягу за допомогою праски

Прасування – простий і швидкий за часом метод усунення воскових слідів. Процедура дуже проста:

  • дочекайтеся повного застигання парафіну на матеріалі;

  • зіскребіть застиглий віск з тканини;

  • на забруднену воском область виробу покладіть паперову серветку в кілька шарів, накрийте тканиною і пропрасуйте;

  • серветка вбирає розплавлений гарячою праскою віск – змінюйте її у мірі забруднення і продовжуйте прасувати виріб до повного зникнення слідів воску.

Після завершення процедури прасування на тканині може залишитися легкий слід забруднення. Позбутися його допоможе прання із застосуванням простого прального порошку. Будьте уважні – при усуненні плям з шовку та інших ніжних тканин температуру нагрівання праски не можна виставляти на максимальні показники.

Замінити праску можна феном. Увімкніть прилад на гаряче повітря і обробіть поверхню через поглинаючу серветку. Таким методом зручно прибирати плями з м’яких меблів або речей, які не можна прасувати.

Як очистити від слідів свічки одяг за допомогою розчинника

Як ще можна прибрати масну пляму від воску? Використовуйте такі речовини, як бензин, скипидар, спирт, ацетон. У магазинах продаються і спеціальні засоби для усунення жирних слідів з тканин.

Як вивести пляму від свічки зі штанів розчинником? Нанесіть невелику кількість засобу на ватяний тампон. Очистіть поверхню тканини від воску, зскрібши його. Промокніть забруднену область, починаючи з країв і рухаючись до центру. Під оброблювану частину тканини підкладіть серветку, яка буде вбирати розчин. Залиште річ для впливу речовини на 10-15 хвилин, після чого проведіть прання.

За допомогою розчинника можна видаляти плями не з усіх видів тканини. Будьте обережні з синтетикою, шовком, кольоровими виробами. Проведіть тест, додавши невелику кількість засобу на шов внутрішньої частини речі.

Як вивести сліди воскових свічок: засіб для миття посуду проти плям на одязі

Простий спосіб видалення воскових плям з використанням підручних засобів. Змішайте рідину для миття посуду, пральний порошок і засіб для виведення плям. Отриману суміш додайте в киплячу воду. Забруднену річ розмістіть у ванній таким чином, щоб на пляму можна було вилити окріп. Обробіть забруднену область, тонкою цівкою поливаючи пляму гарячим розчином.

Рідину для миття посуду можна нанести на зволожену пляму і залишити для впливу на ніч. Вранці річ виперіть.

Як ще можна швидко і ефективно вивести плями від свічки з одягу

Для видалення воскових плям можна використовувати:

  • нашатирний спирт - додайте кілька крапель засобу в воду і заперіть пляму або змішайте нашатирний спирт з оцтом і сіллю і додайте отриману суміш у воду для прання;

  • нагрівання парою - після видалення застиглого воску з тканини натягніть виріб над парою (це може бути гаряча праска або паруюча каструля з водою), а через 15 хвилин виперіть оброблений паром одяг.

Ви знаєте, як прибрати плями від безбарвного воску з одягу, але що робити, якщо річ забруднена кольоровим парафіном?

Чим вивести плями від кольорового воску

Щоб швидко і безслідно прибрати плями від кольорового воску, скористайтеся одним із запропонованих методів:

  • пропрасуйте річ через серветку;

  • обробіть пляму розчинником;

  • нагрійте і розчиніть віск гарячою парою.

Очистіть застиглий віск і замочіть одяг в теплій воді з милом і засобом для виведення плям. Залиште для впливу на кілька годин, після чого виперіть одяг з пральним порошком.

Пляма від воску – рідкість на одязі, адже свічки в повсякденному житті запалюються не надто часто. Але якщо неприємність трапилася – не поспішайте зі зверненням до хімчистки. Зовсім трохи праці і підручні засоби допоможуть видалити неприємність без сліду.