“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Що потрібно знати початківцю пасічнику

Що потрібно знати початківцю пасічнику
16.08.2021

У пасічників новачків виникає чимало запитань про те, що і як відбувається на ввіреному їм господарстві. Цікавить все:

  • який найкращий інвентар для початківця бджоляра;
  • який вулик вибрати початківцю пасічнику;
  • в який час краще проводити роботу;
  • які функції обов’язково виконувати на пасіці та ін.

Для початківця пасічника важливі найдрібніші деталі роботи - ті, на які досвідчені бджолярі вже не звертають уваги. Розглянемо ситуацію початку робіт на пасіці докладніше і наведемо нижче в статті рекомендації пасічників з досвідом - вони допоможуть впоратися з рішенням безлічі завдань новачкам.

Що потрібно знати початківцю пасічнику

Порада перша буде пов’язана з вибором вулика. Який вулик краще вибрати для початківця бджоляра? Зверніть увагу на особливості різних видів будиночків. Вам повинно бути зручно працювати, тому вибір варто робити суто індивідуально - єдиного вірного рішення для всіх пасічників немає. Вулики різняться конструкцією і принципами роботи з ними. Серед найбільш затребуваних і зручних в обслуговуванні варіантів - вулики лежаки, Дадана-Блатта і Лангстрота-Рута. При роботі з другим і третім варіантами вуликів необхідно буде регулярно переставляти корпуси. З лежаками такої необхідності не виникає. Один корпус вулика, наповнений медом, може важити в середньому 35-40 кг. При нестачі фізичної сили або слабкому здоров’ї впоратися з такою роботою нереально. Доведеться наймати помічників або відмовитися від подібних конструкцій на користь більш зручних в даній конкретній ситуації. Саме тому на пасіках новачків частіше можна побачити вулики-лежаки.

Що потрібно знати початківцю пасічнику

Поради для початківців бджолярів варто поповнити інформацією про вибір рамок. Ці обов’язкові елементи вуликів у продажу представлені в різних варіантах:

  • 300 мм - для лежаків і вуликів Дадан;
  • 145 мм - магазинні рамки;
  • 230 мм - для вуликів Лангстрота (Рута).

Запасіться дротом - він знадобиться для натягування через отвори в рамках. У більшості випадків пасічники створюють п’ять таких дротяних рядів - вони використовуються при наващуванні листів вощини. Після того, як на вощині будуть відбудовані бджолами стільники і наповнені медом, конструкція не деформується під великою вагою і не зламається. Дріт допоможе зберегти цілісність і при відкачці меду.

Вибираючи листи вощини віддайте перевагу більш товстим варіантам. Тонкі листи легко деформуються і згинаються. В процесі наващування закріпіть листи ближче до нижнього бруска. В отриманому просторі комахи самостійно відбудують стільники. При роботі з магазинними рамками можна скоротити кількість дротяних рядів до 2-х штук. Для кріплення дроту і вощини використовуйте спеціальний каток - його можна купити в магазинах для бджільництва.

Набір початківця бджоляра варто поповнити ще одним важливим і необхідним інструментом - димарем. Він допоможе заспокоїти комах перед початком роботи з їх житлом.

Крім димаря обов’язково купіть такий простий і звичайний інструмент, як стамеска. З її допомогою простіше піднімати корпус і інші частини будиночків. Навіщо саме стамеска? Ви побачите самі - всі щілини, пази і поверхні вуликів бджілки активно заповнюють прополісом. Він склеює елементи конструкції і ускладнює роботу з вуликом. Стамеска допоможе зруйнувати застиглий прополіс і відокремити необхідну частину будиночка.

Купіть діафрагму і решітку - вони допоможуть відокремити вільний простір усередині корпусу і обмежити можливість переміщення матки в гнізді. Будуть потрібні починаючому пасічнику і спеціальні девайси для розкриття стільників. Підбирати інструмент доведеться індивідуально і на власному досвіді. Випробуйте різні за формою вироби і знайдіть краще рішення для себе.

Для збору меду вам знадобиться медогонка і окрема стільниця для розкриття стільників. Не забувайте і про власну безпеку - однієї з перших покупок повинен стати костюм бджоляра - комбінезон і капелюх із сіткою. Підтримуйте одяг чистим, щоб не викликати агресію бджіл - комахи не люблять неохайність і запах поту, парфумів.