“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Що викликає злобливість бджіл

Що викликає злобливість бджіл
12.08.2021

Спостерігати за життям бджолиної сім’ї цікаво і пізнавально. Ці невеликі комахи - справжні трудівники, що відкладають свої справи і суєту лише на період холодів. Люди, діяльність яких так чи інакше пов’язана з бджільництвом, помічають, що час від часу підвищується злобливість бджіл - комахи стають агресивними, галасливими, неспокійними. В цей час принцип «не чіпай бджолу і вона тебе не чіпатиме» перестає працювати. Чому так відбувається і чи можна якимось чином знизити агресивність істот?

Чому бджоли злі

Бджоли живуть в повній гармонії з природою. Весь їхній життєвий ритм синхронізований з природними процесами і умовами. І збільшення агресивності також закономірно пов’язане з природними змінами і зміною циклів життя комах.

Ранньою весною запаси корму, заготовлені на зиму, істотно зменшуються, при цьому знижується і кількість комах при збільшенні розплоду. Головне завдання, що стоїть перед дорослими бджолами в цей час - збереження тепла і їжі. Це одна з причин, яка пояснює, чому бджоли стають агресивними на початку весни. Як тільки з’являється природний взяток пилку, кількість комах збільшується і проблема збереження ресурсів перестає бути настільки актуальною, поведінка комах змінюється в кращу сторону - агресія знижується.

Що викликає злобливість бджіл

Спокійна поведінка характерна і деякий час після появи взятку. Бджоли заготовляють корм, починають роїтися (відбувається поділ сім’ї). У цей період поведінка бджіл передбачувана і неагресивна. Комахи зайняті роботою з підготовки запасів і створення роїв. Але як тільки їжа буде заготовлена ​​і настане час її захищати - агресивність знову наростає. У цей час можна помітити суттєву злобливість бджіл по відношенню до трутнів. Їх відганяють від кормових запасів, трутні починають активно літати над пасікою, шуміти. Бджоли намагаються відгризти «ледарям» крила. З пошкодженими крильцями трутні падають на землю, де гинуть. Така поведінка комах свідчить про швидке завершення природного взятку. У цей період не варто починати відбір меду або відкривати вулики для проведення огляду, адже ці дії можуть призвести до розграбування запасів - бджолиному злодійству. Працювати пасічнику краще в певні години - до початку льоту комах або безпосередньо перед заходом.

Чому бджоли сильно зляться в інші періоди? Для зміни поведінки може бути кілька причин, серед яких:

    • запах поту - перед виходом на пасіку обов’язково вмивайтеся, освіжіть тіло під душем або витріть вологим рушником, змініть шкарпетки або надіньте закрите взуття;
    • темний одяг для бджолярів - для роботи з бджолами краще використовувати одяг світлих відтінків;
      • ворс і волосся - надягніть капелюха або покрийте голову іншим способом, виключіть з варіантів екіпіровки одяг з м’якої ворсистою структурою;
        • сторонні запахи - алкоголю і перегару, тютюнового диму, хімікатів, скошеної трави;
          • погодні зміни - зміна умов з жарких і сухих на дощові також пояснює, чому бджоли стають дуже злі;
            • різкі рухи і суєта - працюйте швидко, але не здійснюючи зайвих рухів.

              Якщо в процесі роботи з вуликом ви випадково розчавили бджолу - оперативно змийте сліди комахи зі шкіри, адже в них містяться речовини, що викликають у інших комах агресію. При використанні димарів використовуйте гнилушки листяних дерев - завдяки волокнистості вони горять краще аналогів з кристалічною структурою. Для поліпшення ефекту можна додати в димар лосиний кал або гриб-трутовик.

              Знаючи, чому бджоли стали занадто злими, простіше знайти рішення проблеми і знизити агресивність комах. Заспокоїти бджіл допомагає запах меліси - він приваблює комах і допомагає знизити агресію. Але не варто наносити сік рослин або відвари на шкіру - аромат приверне бджіл і ризик розчавити їх істотно зросте.