“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Як фільтрувати мед

Як фільтрувати мед
10.02.2022

Мед після відкачування завжди забруднений різними сторонніми елементами – шматочками воску, розплодом, мертвими комахами, золою, піском, сміттям. Як процідити мед і отримати чистий, готовий до вживання продукт? Зробити це простіше за все за допомогою попереднього фільтрування, використовуючи спеціальне сито. Ситечко можна закріпити на крані медогонки і очищати мед безпосередньо в процесі його відкачування. Як процідити мед від воску, що потрапив всередину, і інших частинок, якщо очищення не було проведене відразу? Проведіть фільтрацію при переливанні меду в ємність для зберігання або транспортування. Використовуйте спеціальне решето.

При промисловій фільтрації відкачаного меду використовують медовідстійник – спеціальні баки, в які поміщається зібраний і проціджений мед. На невеликих пасічних господарствах в якості бака використовують зручні за обсягом пластикові ємності. Через деякий час домішки піднімаються наверх, де їх легко можна зняти ложкою. Для промислових обсягів очищення меду використовують великі алюмінієві баки або дерев’яні бочки. Чим вище бак, тим більше часу буде потрібно на відстоювання та очищення меду.

Як очистити мед? Після того, як забруднення будуть видалені з поверхні солодощів, його можна зливати з медовідстійників з допомогою крана. Він встановлюється на мінімальній відстані від дна (5 см). Другий кран можна встановити на відстані 20 см від верхньої кришки бака – через нього зручно зливати рідкий мед. При зливанні важкі елементи (сміття) опускаються на саме дно бочки і не потрапляють в ласощі.

Скільки часу відстоювати мед? Терміни залежать від температури. Наприклад, при температурі +18-20 градусів Цельсія на відстоювання меду потрібно 3 доби. Чим нижча температура, тим більш тривалий період потрібен для очищення. При 300С мед буде очищений за 8-12 годин.

Як очистити зацукрований мед від сміття і воску? Спочатку ласощі нагрівають до рідкого стану. Після чого фільтрують звичайним способом. Важливо розуміти, що перегрів небезпечний для меду і може стати причиною втрати всіх корисних речовин солодощі. Нагріваючи мед, не перевищуйте температурний режим 50-600С.

Як очистити мед з допомогою сита Лунцера: просте позбавлення солодощів від сміття

Сито Лунцера допомагає очистити мед у великих кількостях без витрат часу. Конструкція складається з двох циліндрів з сітчастою структурою. Вони розміщені один в інший і встановлені в ємність з кранами для спуску меду. Краники розташовані на різній висоті.

Конструкція працює за принципом центрифуги. Проходячи через внутрішнє циліндричне сито мед потрапляє в зовнішній барабан і зливається в ємність, звідки може бути видалений через крани. Якщо на поверхню в процесі фільтрування спливають частинки воску їх легко можна видалити ложкою.

Через сито Лунцера не фільтрують вересковий мед, так як кристали цукру в такому продукті досить важкі і мають великий розмір. Вони осідають на дні ємності і швидко забивають собою всю площу сита.

У великих пасічних господарствах знають, як можна швидко відокремити великі партії меду від воску і сміття. Бджолярі використовують спеціальні центрифуги і барабани, які поміщаються money slots безпосередньо в медогонки. Такий спосіб дозволяє фільтрувати навіть дуже важкі сорти меду, в тому числі вересковий. Для забезпечення функціональності центрифуг їх регулярно очищують від воскових частинок. Після того, як процес очищення завершений, барабан необхідно витягти з медогонки, промити водою і висушити. Мед, що залишився в баку, зливають через подвійне сито. Такий спосіб дозволяє прискорити процес очищення меду, але стає причиною потрапляння всередину солодощів великої кількості бульбашок повітря, через що на відстоювання ласощів потрібно більше часу.