“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Годування бджіл

Годування бджіл
28.11.2020

Навколо питання щодо годування бджіл існує чимало суперечок, міфів та домислів. Щоб зрозуміти, для чого необхідно це робити, та як правильно годувати бджіл, ми детально розберемо всі особливості та нюанси годування бджіл.

Коли годувати бджіл?

Однозначно відповісти на питання, коли годувати бджіл, одним словом можна «завжди». Й справді, якщо бджілки їдять добре цілий рік, вони будуть виробляти значно більше меду. Й як тільки ви зрозумієте, що бджолам не вистачає їжі, починати робити це просто необхідно. А якщо знехтувати годуванням бджіл, розплід та усе сімейство можуть загинути. Мінусів годування бджіл достатньо. До найпоширеніших з них відносять:

  • виникнення крадіжок через початок годування шляхом принадження інших комах (мурахи, оси); 
  • потоплення бджіл та їх загибель; 
  • засмічення вулику бджіл; 
  • виникнення процесу роїння бджіл.

Деякі бджолярі в процесі збору врожаю залишають зовсім мало меду для насичення бджіл, догодовуючи бджіл цукровим сиропом в зимовий період. Це не зовсім правильно, але про це пізніше. Є ті, хто вважають за краще догодовувати бджіл протягом цілого року, але роблять це неправильно, тому бджоли гинуть незабаром після вильоту з будиночку, не набравшись достатньо сил та умінь. Непогано бджіл буде годувати в період взятку – це послужить стимулом бджолам для збільшення продуктивності їх роботи. Обов’язково удавайтеся до підгодівлі бджіл:

  1. Навесні в разі закінчення запасів їжі у бджіл;
  2. Восени, якщо взяток бджіл дуже слабкий;
  3. У разі, коли необхідно будувати нові стільники для розвитку розплоду бджіл.

У штучних підгодівлях немає нічого поганого, але краще залишати бджолам достатньо запасів меду для їх природного харчування.

Чим краще годувати бджіл?

Варіантів годівлі бджіл існує маса. Це може бути цукровий пісок, пилок, солодкий сироп та безпосередньо вироблений бджолами продукт. Кожна з представлених альтернатив годівлі бджіл має свої переваги та недоліки, які необхідно розуміти.

Солодка субстанція для збільшення чисельності потомства бджіл

Багато пасічників помилково вважають, що, даючи чашку солодкого цукрового сиропу на день, вони збільшать чисельність розплоду бджіл. Практика показує, що на ділі цей метод малоефективний. Для проведення дослідження бджіл, ми розділили їх на дві колонії. Одні бджоли отримували вдосталь меду, у інших джерелом харчування був сироп. Коли підійшов час збору врожаю, ми побачили наступне: бджоли, які їли мед, були набагато сильніші й більш готові до збору нового врожаю.

Пилок

Такий корм ідеальний для бджіл. Але вартість натурального пилку дуже значна, а самостійно його виробляти – треба мати розум та додаткові руки. Штучний продукт даного типу значно зменшує тривалість життя комах, а тому відпадає. Можна використовувати натуральний та синтетичний нектар в співвідношенні 50/50, щоб підгодівля мала сенс.

Цукор

Якщо ви збираєтесь годувати бджілок чистим цукром, то повинні розуміти, що на виході ви отримаєте не те, що очікували. Вироблений крилатими продукт не буде мати нічого спільного з запашним медом, виготовленим з ароматних суцвіть. Такий продукт має в своєму складі мало корисних компонентів та лікувальних властивостей. Він швидше кристалізується та має змінений колір. А ось підгодівля натуральним медом є найефективнішою для створення сильного потомства.

Годування бджіл: дозування

Найбільш правильно дізнатися, скільки запасів необхідно комахам, щоб не залишитися голодними взимку. Це можна перевірити, виходячи з ваги вулика. З запасами, він повинен важити не менше 48-50 кг, доходячи до 75. Важливо знати!!! Не варто загодовувати бджілок сиропом всю осінь. Це призводить до підвищення вологості повітря та загибелі багатьох комах у зимовий період. Годуйте, поки вулик не досягне потрібної ваги чи, при ідеальних обставинах, зовсім відмовтеся від підгодівлі.

Співвідношення компонентів для приготування сиропу

Можна використовувати абсолютно різні пропорції. Однозначно правильного рецепту нікому не відомо. Зазвичай отримати ідеальні пропорції вдається шляхом особистого досвіду, виходячи з власних уподобань. Пропорції 1/1 (цукор/вода) та 2/1 – найпоширеніші. Шляхом досліджень з’ясувалося, що пропорція 5/3 – відмінний варіант розчину для підгодівлі перетинчастокрилих. Перед варінням окремо зважте всі компоненти та врахуйте, що цукор розчиняється у воді. Змішавши 5 літрів води та 5 кг цукру, ми отримаємо ~8 літрів готової рідини.

Як готувати?

Найкраще поставити рідину на вогонь та потихеньку додавати потрібну кількість цукру, весь час перемішуючи субстанцію. Після закипання відключити та зняти з вогню. Потім необхідно дати охолонути та ретельно перемішати отриманий продукт. Висока температура допоможе вбити хвороботворні бактерії, які можуть викликати харчові розлади крилатих вихованців.

Як краще проводити підгодівлю бджіл?

Способів годування – маса, як й варіантів, як годувати. Деякі навалюють цукровий пісок повз стінок вулику. Згодом він пересипляється в усі щілини та створює бруд у вулику й масу незручностей, як для бджіл, так й для бджоляра. Пилок дають двома варіантами:

  1. У вигляді коржів, що складаються з меду та пилку;
  2.  У спеціальних годівницях, які можна купити чи зробити самому.

Що варто врахувати при виборі годівниці?

  • Скільки сил буде витрачено на виготовлення та підгодівлю; 
  • Чи зможуть бджоли харчуватися при низьких температурах; 
  • Чи не затуляє виріб вільний вихід з вулику;
  • Чи будуть бджоли тонути;
  • Чи не стане виріб причиною крадіжки;
  • Собівартість виробу.

Варіанти годівниць для бджіл

З десятків видів пристосувань розберемо найпопулярніші види, які можна виготовити самостійно.

  1.  Рамкові. Раніше їх виготовляли з дерева. Зараз матеріалом для їх виготовлення служить шорсткий пластик, який не має в своєму складі шкідливих компонентів. У таких виробах краще використовувати пристосування, які можуть послужити «плотом», щоб бджоли не тонули. Можна зробити драбинку, якою послужить щільний дріт.
  2.  Льоткові. Входять до складу набору для початківця бджоляра. Їх конструкція не дуже надійна, та вони часто є причиною крадіжки.
  3.  Ємнісні. Працюють за принципом створюваного усередині вакууму. Непоганий вибір, який не потребує багато сил та матеріалів для виготовлення. У ємності прорізають невеликі отвори, з яких волохаті трудівники будуть пити солодку рідину. 
  4. Годівниці Міллера. Встановлюються наверх вулика та підганяються під його розмір. Вхід може розташовуватися збоку чи зсередини житла, може бути вузьким чи вільним. У неї можна помістити багато розчину, але використовувати її взимку мало ефективно. 
  5. Донна годівниця. Оптимальний вибір для крилатих, який допоможе їм без побоювань пережити голодну зиму. У ящику є невеликий отвір для нектару чи цукру. Модифікувати пристрій можна за допомогою конденсатної трубки. Вона допоможе відводити вологу та зливати зайвий сироп. 
  6. Годівниця з пакету. Це великий зіп-пакет з блискавкою з декількома прорізами. Бджілки вип’ють його вміст до краплі. Розташувати пакет можна в будь-якому порожньому ящику.
  7. Відкриті пристосування. Представлені великими ємностями з плотами. Вимагають мінімум зусиль та витрат при їх виготовленні.