“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Чому бджоли гинуть після укусу

Чому бджоли гинуть після укусу
13.08.2021

Укус бджоли викликає біль у людини і може викликати алергічну реакцію. Але для самої комахи укус є смертельним - після того, як бджола вкусить, вона гине. Причини смерті обумовлені фізіологією комах і уникнути загибелі практично не вдається. Бджоли вмирають після укусу - чому так відбувається?

Чому бджола вмирає після укусу

Вся справа в тому, що жала у бджіл зазубрені, причому, щербини розташовані таким чином, що витягнути шип з тіла вкушеної істоти неможливо. Після того, як бджола вжалила, вона намагається полетіти, залишаючи при цьому жало в місці укусу. Жало застряє і відривається, а мішечок з бджолиною отрутою, прикріплений до жала, продовжує скорочуватися і випускати отруту в тіло жертви.

Сім’ї бджіл складаються з тисяч комах і загибель однієї особини не завдає шкоди функціональності всієї родини. Робочі бджілки не є цінними екземплярами, тому природою не передбачений механізм збереження їхніх життів. А ось у ос і джмелів, сім’ї яких набагато менші за кількістю особин, загибелі після укусу не настає. Вжалив, такі комахи зберігають життя.

Чому бджоли гинуть після того, як вжалять?

Видалити бджолине жало, що застрягле в тілі людини або іншої істоти (бджоли кусають і інших тварин, в тому числі досить великих), досить складно і для цього необхідно проявити справжню майстерність. Найбільш вірним рішенням стане використання пінцета, яким зручно захопити гостре знаряддя і витягнути його. Для бджоли така робота не під силу, тому, намагаючись відлетіти від жертви, комаха розриває черевце, залишаючи на місці укусу і саме жало, і частину внутрішніх органів. Життя в такому стані неможливе. Навіть зумівши відлетіти на деяку відстань бджола загине.

Через скільки помирає бджола після укусу? Тривале життя після втрати жала і частини травного тракту неможливе, тому після укусу бджоли гинуть дуже швидко. При цьому тривалість життя бджоли становить кілька місяців. А ось матка живе кілька років, при цьому, своїм життям не ризикує, адже практично ніколи не жалить людей - вона може атакувати тільки суперниць.

Чи завжди гине бджола після укусу або може вижити

В яких ситуаціях медоносна бджола може вижити після того, як вжалила? Це можливо, якщо вкушена була істота з тонкою шкірою, яка прорветься при спробі комахи витягнути жало. Шкірний покрив людини занадто щільний для цього, тому якщо бджола вжалила людину, загибель комахи зумовлена.

Бджоли кусають тільки в якості захисної реакції. Вони не нападають самі по собі - тільки в тих випадках, коли відчувають загрозу. А джерелом загрози для маленьких трудівниць можуть служити і інші комахи, і дрібні птахи, і гризуни. У деяких ситуаціях бджілкам вдається піти від жертви з мінімальними втратами і вижити. Чи вмирає бджола після укусу в обов’язковому порядку? Ні, комаха може вижити, але це - рідкість.

Укус бджіл небезпечний для самих комах, але практично завжди нешкідливий для людини. Але іноді бджолина отрута викликає відповідну алергічну реакцію в організмі і може стати причиною анафілактичного шоку. Але частіше алергія проявляється запаленням і припухлістю в зоні укусу, рідко - підняттям температури тіла. Через деякий час сліди укусу проходять.

Чому бджоли гинуть після укусу

Чому бджола жалить

Чи вмирає бджола після того, як вкусить? Якщо мова йде про укус людини або іншої великої істоти - бджола помре. Чому ж комахи йдуть на такий ризик і жалять супротивників, явно несучих їм смерть?

Важливо розуміти, що для бджіл укус не є актом самопожертви. Це природна захисна реакція на загрозу (або ситуацію, яку бджола сприймає як таку).

Бджоли за своєю природою не є шанувальниками атакуючих дій. Це справжні трудівниці, основна мета життя яких - збір і створення запасів корму, виведення потомства. Вони не кусають через примхи і без причини. Укус - крайній захід, що застосовується тільки в ім’я самозахисту.

Причиною агресії бджіл (бажання захищатися) можуть стати:

  • неприємні для комах запахи, в тому числі алкоголю і перегару, сигарет, диму, поту, туалетної води і інші сильні аромати;
  • різкі рухи і метушлива поведінка, темний одяг, волосся, що розвіваються на вітрі;
  • поганий «настрій», причиною якого може стати зміна погоди або інші зовнішні чинники.

Якщо вас вжалила бджола - постарайтеся якомога швидше піти з місця події. Запах отрути приверне інших бджіл і викличе їх агресію, наслідком чого стане істотне збільшення числа укусів і кількості загиблих бджіл.

Бджоли вмирають завжди, коли жалять людину

Укус бджоли смертельний для неї і неприємний для людини. Намагайтеся уникати ситуацій, які можуть спровокувати атаку бджіл - так ви уникнете болю і ризику розвитку алергії і попередите загибель комахи. Не виходьте на пасіку в періоди підвищеної активності бджіл, для відбору меду і огляду вуликів вибирайте час до вильоту бджіл або перед заходом сонця. Перед тим, як відправитися на пасіку, прийміть душ і переодягніться. На вас не повинно залишитися парфуму, поту, хімічних речовин. Після застіль також не варто спілкуватися з комахами - запах перегару їм точно не сподобається. Вибирайте для спілкування з бджолами одяг світлих тонів і покривайте волосся головним убором.

Пам’ятайте, якщо бджола вжалить, вона гине. Уникаючи укусів ви збережете життя медоносним трудівницям.