“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Приготування бджолиного сиропу

Приготування бджолиного сиропу
04.06.2021

Цукровий сироп для бджіл широко використовують для підгодівлі комах. Цілі прикорму можуть бути різними:

  •  альтернатива або заповнення нестачі корму на зиму;
  • стимуляція розвитку бджолосімей навесні;
  • нарощування бджолосімей восени.

Бджолярам необхідно знати не тільки призначення прикорму, а й пропорції, в яких найкраще змішувати інгредієнти для отримання оптимального результату.

Коли використовують підгодівлі? Деякі пасічники застосовують додатковий корм повністю замінюючи їм вилучений мед, інші – нівелюють за допомогою підгодівлі недоліки погоди навесні або восени, коли кормова база пасіки недостатня. Наприклад, навесні, в період цвітіння садів, недостатнього живлення начебто не повинно бути. Але варто наступити похолоданню – і взятків стає істотно менше. Аналогічна ситуація спостерігається і при випаданні несподіваного весняного снігу. І якщо в таких ситуаціях меду у вуликах мало – без внесеного бджолярем корму бджоли можуть не вижити.

Як приготувати сироп для бджіл

Сироп для бджіл навесні і восени готують з цукру і води в певних пропорціях, доповнюючи суміш різними корисними речовинами. Чи є різниця в тому, як приготувати сироп для годівлі бджіл навесні або на зиму? Цілі таких підгодівель різні, то і пропорції суміші повинні відрізнятися. Є безліч варіантів сиропів, але всі вони готуються за схожими принципами.

Для підгодівлі бджіл на зиму використовують більш густий цукровий сироп. Його готують з використанням великої кількості цукру і малих обсягів води. Співвідношення продуктів, в більшості випадків, представлено формулою 2:1 або 1,5:1.

Сироп для підгодівлі бджіл пізньою осінню можна замінити медовими коржами або чистим медом, але якщо всі продукти роботи комах були вилучені  годуйте трудівниць густою тягучою сумішшю.

Як приготувати сироп для годівлі бджіл з метою розвитку сімей навесні? У цей час найкраще себе показує більш рідкий корм. Для приготування корму візьміть продукти в співвідношенні 1:1 або 1,5:1. Ці пропорції імітують природний взяток і оптимально підходять для годування комах.

Не помилитися в пропорціях для приготування сиропу з цукру для годівлі бджіл допоможуть таблиці – їх без проблем можна знайти на різних форумах і сайтах, присвячених бджільництву. У таких таблицях прописані вже розраховані дані про пропорції цукру і води на певний обсяг сиропу при різних концентраціях. Так, за допомогою таблиці ви можете дізнатися, як приготувати цукровий сироп для зимової підгодівлі бджіл в концентрації 2:1 – потрібно розчинити 0,9 кг цукру в 0,5 літрах води. Аналогічні пропорції розписані і для сиропів інших концентрацій. Всі дози пораховані з урахуванням реальної практики бджолярів, завдяки чому у початківців пасічників не виникне складнощів при варінні підгодівлі. Завдяки таблицям можна дізнатися, який обсяг продукту вийде при використанні тієї чи іншої кількості складових, що дає можливість точно розрахувати кількість інгредієнтів і дізнатися, як правильно приготувати цукровий сироп для бджіл в потрібних вам обсягах, не витрачаючи продукти.

Розрахувати обсяг готового сиропу з заданої кількості компонентів можна і самостійно. Відомо, що при змішуванні 1 літра води і 1 кг цукру вийде сироп в обсязі 1,6 літра. Збільшуючи кількість вихідних інгредієнтів, ви пропорційно збільшуєте обсяг сиропу (для продукту в концентрації 1:1).

Як приготувати хороший цукровий сироп бджолам

Сироп для бджіл для годування навесні або восени готують шляхом змішування цукру, води і додаткових компонентів до повного розчинення кристалів в рідині. Питань при приготуванні сиропу зазвичай не виникає:

  • прокип’ятіть воду в потрібному обсязі;
  • в гарячій воді розчиніть необхідну кількість цукру;
  • при бажанні в момент додавання цукру введіть в суміш додаткові інгредієнти.

Перемішуйте суміш до повного розчинення цукру. У процесі вона охолоне до комфортних 400С.

Як зробити максимально корисний цукровий сироп для бджіл? З цією метою в суміш додають різні компоненти: оцет, лимонну кислоту, полин, хвою тощо.

Як правильно приготувати інвертований сироп для бджіл?

Якщо ви плануєте годувати бджіл правильно – ознайомтеся з нюансами приготування інвертованого сиропу. Такий продукт принесе більше користі, ніж звичайний цукровий сироп і допоможе забезпечити здоров’я комах, стимулюючи, таким чином, і розвиток сім’ї, і її посилення. Для приготування інвертованого сиропу використовують невелику кількість кислоти – оцтової, винної, лимонної або будь-який іншої. В результаті додавання кислоти цукор інвертується в глюкозу, яка краще засвоюється комахами і приносить максимум користі, допомагаючи економити енергію бджіл, необхідну для переробки цукру.

Чому важливо підгодовувати бджіл?

У різних областях континенту погода навесні і восени істотно відрізняється і далеко не завжди її капризи дозволяють забезпечити повноцінний раціон для комах без використання додаткової підгодівлі. Це – одна з основних причин використання цукрового сиропу. Він служить заміною вилученому меду і допомагає заповнити запаси корму на зиму або в період недостатнього взятку. Для збільшення плодючості і кількості яєць, що відкладаються маткою, використовують сироп в концентрації 40%, для літньої підгодівлі при малому взятку – сироп в концентрації 1:1 (50%), для осіннього прикорму підійде сироп 60%, а для зими – 70%.