“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Саморобна годівниця для бджіл

Саморобна годівниця для бджіл
04.06.2021

Чи обов’язково використовувати виготовлені на виробництвах годівниці для бджіл або можна застосувати з тими ж цілями саморобні конструкції? Як показує практичний досвід, якщо у вас є час і бажання, годівницю для бджіл зовсім нескладно виготовити своїми руками – такі вироби нічим не поступаються моделям, створеним на виробництвах.

Види: якими бувають годівниці для бджіл

Як заводські, так і саморобні годівниці для бджіл можна поділити на кілька груп, провівши класифікацію за рядом ознак. Так, годівниці для підгодівлі бджіл можуть бути:

  • рамковими;
  • надрамковими;
  • стельовими;
  • зовнішніми.

Деякі пасічники не використовують взагалі ніяких складних пристосувань для розміщення корму – для годування можуть бути встановлені звичайні банки зі скла.

Що таке рамкова годівниця для бджіл і як спорудити її своїми руками

У вулику рамкова конструкція для корму встановлюється на спеціальних виступах врівень, таким чином, щоб вона не підносилися над рамками. Сироп заливають через лійку. Всередині конструкції розташована решітка, що не допускає загибелі комах в липкій рідині.

Надрамкова годівниця своїми руками

Надрамкова годівниця розміщується над рамками вулика. Ящик повністю закриває собою гніздо і перешкоджає вильоту комах. Годівниця складається з декількох відділень, одне з яких прохідне, а решта – для годівлі.

Особливості конструкції стельової годівниці для бджіл: як зробити своїми руками

Щоб зробити стельову поїлку для бджіл, не витрачаючи гроші, а працюючи своїми руками, візьміть ємність у формі прямокутника, зробіть всередині неї перегородки, розташувавши їх вертикально. Завдяки такій конструкції комахи не потонуть. До того ж, жителі вулика нагрівають рідину, створюючи в будиночку під годівницею теплий мікроклімат. Встановіть в рамці полотно, проріжте в ньому тонку щілину для проникнення бджіл в ємність. Закрийте коробку кришкою і подушкою для утеплення. Для заливки корму досить відсунути кришку.

Як зробити зовнішню годівницю для бджіл своїми руками

Зовнішні годівниці мають цілий ряд переваг. Вони зручні у використанні, ефективні, їх легко можна зробити власноруч. Конструкція складається з ящика, прикріпленого до задньої стінки будиночка-вулика. Закрити годівницю можна відповідною за розміром кришкою. Слідкуйте за тим, щоб кришка щільно прилягала до ящика. У задній стінці скриньки роблять отвір, який буде пропускати комах до корму. У годівницю поміщають невелику миску. У посуд наливають сироп, а в нього пускають пліт для забезпечення безпеки бджіл.

Як зробити найпростішу годівницю для бджіл

Якщо ви хочете швидко і з мінімальними витратами облаштувати місце для прикорму бджіл – використовуйте пластикову тару. Оптимальний вибір – непрозора 2-хлітрова пляшка. Процес створення годівниці не займе у вас багато часу:

  • цвяхом зробіть в ємності отвір діаметром 1,5 мм (отворів необхідно кілька – так швидше буде з’їдений сироп);
  • закрийте отвори скотчем і налийте в ємність сироп;
  • зробіть отвір на стелі будиночка і помістіть над ним пляшку;
  • відкрийте отвори, видаливши зайві шматочки клейкої стрічки.

Якщо швидкість подачі їжі для бджіл занадто висока, зайві отвори можна знову заклеїти, варіюючи, таким чином, не тільки їх кількість, але і обсяги споживання сиропу.

Чим приваблює пасічників годівниця з пляшки? Її легко мити, вона коштує зовсім недорого, не викликає складнощів у виготовленні. За допомогою шматочків скотча легко регулювати подачу сиропу в гніздо.

Як облаштувати місце годування за допомогою консервної банки

Ще одне рішення проблеми годівниці – спорудити її з консервної банки. Помийте і просушіть ємність, налийте в неї сироп, накрийте шматочком тканини або марлі. Для закріплення тканини використовуйте гумку. Банку з закритою таким чином горловиною переверніть догори дном і розмістіть над гніздом. Для того, щоб підняти конструкцію, можна використовувати бруски або рейки. У годівниці можна покласти шматочки моху і накрити їх паличками – так комахам буде зручніше їсти.

Подивіться навколо – для подачі корму можна використовувати найпростіший і недорогий матеріал. Якщо ваш вибір припав на консервну банку – краще підібрати широку тару невеликої глибини і з тонкими стінками.

Створення годівниці за мінімальний термін

Найшвидша годівниця своїми руками – з пінопласту. Виріжте з матеріалу невеликий диск (товщиною 3 сантиметри). Підрівняйте його за розмірами до діаметру пластикової ємності, щоб їхні поверхні були в єдиній площині. За допомогою нагрітого металевого стержня зробіть борозенки на зовнішній стороні диска. У центрі пінопластового елемента зробіть кілька отворів, а з боків – кілька пазів. При великих розмірах отриманої годівниці встановіть розпірку між денцем ємності і диском. Помістіть в отриману конічну конструкцію сироп або розведений водою мед, закрийте кришку тканинним фільтром, закріпивши його гумкою. Переверніть ємність і розмістіть над підносом на рейках. Через тканину має надходити невелика кількість сиропу.

Саморобні годівниці для бджіл: ефективно і недорого

Зовнішня і внутрішньовуликова годівниця, виготовлені своїми руками – це зовсім мало витрат часу і можливість розробити найбільш комфортну у використанні конструкцію, відрегулювати кількість подаваного сиропу. Для перетворення можна використовувати практично будь-який підручний матеріал – пляшки, банки, миски. А якщо створювати поїлку своїми руками немає бажання – буде зовсім нескладно замовити вже готову конструкцію потрібної вам форми і конфігурації.