“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Симптоми алергічних реакцій на мед

Симптоми алергічних реакцій на мед
04.10.2022

Мед – натуральний продукт, який виготовляється бджолами на основі нектару квітучих рослин. У складі меду – висока концентрація цукрів і інших корисних складових. Завдяки такій насиченості корисними речовинами мед має цілющі властивості і допомагає впоратися з різними проблемами здоров’я. Але варто бути обережними, адже склад меду – одна з причин виникнення алергічної реакції на нього.

Алергія на такий продукт, як мед, може бути викликана не стільки його еталонним складом, скільки сторонніми домішками, що так чи інакше потрапляють в ласощі. Серед них – пилок рослин: берези та амброзії, гречки і соняшнику, кульбаби і інших, які ростуть в регіоні.

Алергія на мед: симптоми

Як проявляється алергія на мед у представників молодшого покоління і у дорослих? Симптоми і у дітей, і у старших людей, можуть бути різними. Найчастіше виявити алергію дозволяють наступні ознаки:

  • роздратування слизової носа – наприклад, нежить;
  • набряклість;
  • почервоніння очей, сльозоточивість;
  • свербіж органів зору і горла;
  • висипка на шкірних покривах;
  • неприємні відчуття в горлі.

Організм намагається боротися з негативним впливом пилку усіма можливими способами і реагує на вплив алергену найбільш зручними для нього реакціями. Залежно від тяжкості реакції деякі з симптомів можуть проявлятися або зникати, виражатися з різною силою і інтенсивністю.

Як проявляється сильна алергія на мед

Сильна алергія на мед, перша допомога при якій обов’язково повинна бути надана, може проявитися головними болями, задишкою, хрипами, утрудненим диханням, нудотою і блювотою, розладами роботи органів травлення, анафілактичним шоком. Якщо у вас була виявлена ​​алергія на мед – виключіть цей продукт з раціону.

Чи може бути алергія на мед у дітей

Мед – один з тих продуктів, які не рекомендується давати дітям до 12 місяців. Солодощі можуть включати в себе бактерії Clostridium. Старшим дітям і дорослим такий вплив не завдає шкоди, а малюкам, у яких імунітет і система шлунково-кишкового тракту ще не розвинені в достатній мірі, додаткове навантаження не потрібне. Бактерії розвиваються в кишечнику дитини і вражають нервову систему, викликаючи таке захворювання, як дитячий ботулізм. Наслідки такого впливу – утруднене дихання, яке може спричинити за собою анафілактичний шок. Серед менш небезпечних, але настільки ж неприємних проявів впливу меду на дитячий організм – слабкість, запори, утруднене ковтання, порушення координації і зниження рухової активності.

Алергія на мед: лікування

Якщо схильність до алергії на мед не була виявлена ​​і реакція настала, варто знати, як лікувати проблему. Швидше за все, алергія виникла через вплив на організм пилку рослин, а не самого продукту. В першу чергу слід повністю виключити з раціону харчування небезпечний продукт.

Найбільш ефективний спосіб лікування алергії на мед – прийом препаратів, призначених лікарем після проведення серії тестів і обстежень. Такі медикаменти не є небезпечними для здоров’я і допомагають впоратися з алергією на мед швидко і без сумнівів в тому, що слід робити.

Чи можна вживати мед, якщо на нього була виявлена ​​алергія? Найкраще відмовитися від цього продукту повністю. Але якщо бажання поласувати медом жевріє – спробуйте ввести його в раціон поступово, починаючи з однієї крапельки. Оптимальні сорти меду для вживання при наявності алергії – травневий мед або затверділі продукти, які були витримані деякий час. Обов’язково відстежуйте свій стан після проби. При виявленні будь-яких ознак алергії від меду доведеться все ж відмовитися повністю.

Деякі лікарі рекомендують лікувати алергію медом з гарантованою якістю. У такому продукті може міститися мінімальна кількість пилку, що викликає звикання організму до його впливу і усуває ризики виникнення в подальшому часі алергічних реакцій. Це – один з видів алерген-специфічної імунотерапії. Але його ефективність не доведена – ризикувати здоров’ям і життям не варто.

Проведення алерген-специфічної імунотерапії займає чимало часу. Під шкіру пацієнта вводяться алергени (як варіант – краплі продуктів наносять під язик). Початкове дозування мінімальне, але поступово його збільшують (при відсутності реакції на мінімальну кількість речовини). Імунні клітини поступово звикають до алергену і перестають проявляти реакцію на його появу в організмі. Така терапія може зайняти кілька років.

Діагностика алергії на мед проста. Лікар проводить бесіду для виявлення причин виникнення реакції. У деяких ситуаціях можливе проведення проб на шкірі. На невелику ділянку шкірного покриву наносять різні види речовин, здатних викликати алергічну реакцію. Якщо серед тих продуктів, на які була проявлена ​​реакція, присутній мед – будьте обережні з його вживанням.

Для лікування алергії на мед застосовують антигістамінні препарати, протинабрякові засоби, мазі. Що робити, якщо мед потрапив в рот випадково, наприклад, в складі кондитерського виробу? Випийте сорбент або з'їжте вівсяну кашу без добавок. При посиленні алергічної реакції зверніться до фахівців – лікар призначить комплекс лікування, який допоможе зняти прояви алергії.