“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Сироп для бджіл

Сироп для бджіл
17.11.2020

        Сироп – це один з різновидів підгодівлі для бджіл. Він випускається у формі рідкої тягучої субстанції та пасти. За складом значно відрізняється, як наслідок, ціна також відрізняється. Головною відмінністю хорошого корму від поганого є те, що він не повинен повністю замерзати та кристалізуватися до твердого стану – щоб взимку у бджіл було, що їсти, та вони фізично могли відкушувати шматочки корму.


        Сироп для бджіл: що це та навіщо потрібен?

        Бджоли їдять той продукт, який вони збирають з квітів, а його надлишки відкладають в стільники у вигляді меду та перги. Але іноді трапляється так, що харчування, що збирається, недостатньо для повноцінного функціонування рою та плекання молодняка. Наприклад, літо може бути холодним чи в окрузі було мало медоносних рослин. Крім того, пасічникові може бути необхідно підвищити рентабельність його пасічного господарства. З цими цілями застосовується штучна підгодівля, яка здатна робити бджіл більш ситими та працездатними. Тоді вони роблять більше меду, навіть якщо збір з квітучих рослин не збільшується.

        Для правильного функціонування бджолам пасіки необхідно споживати збалансовану їжу, про що деякі бджолярі часто забувають, купуючи чи роблячи для них сахарозний сироп, в якому немає нічого, крім цукру та води. Така підгодівля можлива тільки в крайніх випадках, якщо у пасічника немає в наявності меду, щоб підготувати якісний корм, а також коштів, щоб купити такий. Зазвичай найпростіший корм робиться цілком своїми руками: буряковий цукор розводиться з водою (пропорції у кожного господаря пасіки можуть бути свої, від 10% цукру в воді до 95%).

        Більш просунуті бджолярі роблять цукровий сироп на основі меду, але в цій справі слід проявляти деяку обережність. Так, мед, який йде у харчування, не повинен бути поганим – зіпсованим, забродившим, відходом виробництва, зараженим. Іншими словами, беріть висококласний продукт, який би ви їли самі та давали б їсти своїй сім’ї. Краще використовувати продукт зі своєї пасіки (ви ж в ній впевнені більше, ніж в меді з іншої пасіки, вірно?).

        Якщо у вас немає бажання, знань чи можливості робити підготовку підгодівлі самостійно, то на ринку вашій увазі представлені десятки варіантів корму, від простого цукрового до повноцінно збалансованого, що містить білок та інші важливі для функціонування бджіл елементи (мікроелементи, макроелементи, полісахариди, дісахариди, мінеральні солі та ефірні масла). В цьому плані варто звернути увагу на Apiinvert (Апіінверт), Апіфонда (Apifonda) та БіСіті (BeeCity). Підгодівля з інвертованих цукрів користується високою популярністю.


        Як приготувати сироп для бджіл правильно?

  1. Закип’ятіть воду, в якій ви будете розчиняти всі елементи. Під час варіння, з метою профілактики та дезінфекції шлунків бджіл, додайте до киплячої води пару гілочок гіркого полину (2 гілки на 7-10 літрів). Після кип’ятіння їх видаліть.
  2. Залийте воду в цукор та розмішуйте до повного розчинення (виходячи з пропорції 1-2 літри води на 5-10 кг цукру).
  3. Після того як цукрова вода охолоне до +40° (не вище), додайте до неї 1-3 кг рідкого чи середньо густого меду (без грудок та кристалізованих шматків, щоб корм потім не закристалізувався сам) та ретельно розмішайте до однорідності.
  4. Дайте повністю охолонути, після чого розділіть на порції, які ви будете поміщати до вуликів бджіл.
  5. На виході у вас вийде зробити приготування до 15 кг корму для бджіл найвищої якості.


        В результаті, такий корм повністю замінює мед в якості зимового харчування та чудово справляється зі своїм призначенням під час весняної підгодівлі для якнайшвидшого нарощування сили молодих бджіл. В результаті, бджоли, які краще харчуються, краще годують матку, та вона відкладає більше яєць кращої якості.

        А чи можна не підгодовувати бджіл, запитають деякі бджолярі? Звісно!  Якщо рій сильний, якщо взяток у сезон був гарний, бджоли заготовили багато корму, та ви не забрали у них весь мед, щедро залишивши трохи більше необхідного обсягу, то в підгодівлі не буде ніякого резону.


        Оцініть всі переваги нашого бджолиного онлайн магазину! Купуйте високоякісні корми, одяг пасічника, медогонки, обладнання, пастки для комах, та багато інших товарних позицій, які неодмінно будуть потрібні професійному пасічникові у його роботі з бджолами. Ми завжди на сторожі ефективності вашої пасіки!