“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Сушіння і зберігання бджолиного пилку

Сушіння і зберігання бджолиного пилку
02.06.2021

Бджолиний пилок – справжня вітамінна бомба для організму. Цей продукт при грамотному застосуванні допомагає істотно поліпшити імунітет, нормалізувати артеріальний тиск, поліпшити стан шкіри, волосся, нігтів. Пилок можна зберігати досить довго, залишаючи запаси до наступного сезону збору. Щоб отримати корисний продукт і бути впевненим в його якості необхідно подбати про дотримання правил збору бджолиного пилку і його зберігання.

Як зібрати бджолиний пилок

Для збору бджолиного пилку встановлюють спеціальні пилкозбірники. Розміщувати конструкції слід в період активного збору комахами нектару. При сухій погоді пилкозбірники збирають раз в 2-3 дня. При ризику дощу прибрати конструкції необхідно до перших його крапель, інакше продукт намокне і втратить свою цінність.

Пилок різних рослин має різний колір і може відрізнятися за іншими характеристиками. Так, пилок пролісків приваблює своїм блакитним відтінком, у кульбаб він жовтий, а у яблунь може бути як сірим, так і помаранчевим.

Як правило, збір пилку триває протягом 2-3 тижнів з кожної з бджолосімей. Спустошуючи пилкозбірники продукт поміщають в ємності і відправляють на подальшу обробку – сушку і зберігання.

Як краще сушити бджолиний пилок

Якщо ви плануєте заготовити продукт про запас, варто дізнатися, як правильно потрібно сушити пилок і як поводитися з ним не можна. Сушку не проводять на відкритих сонячних променях. Оптимальне рішення для обробки пилку – темне сухе місце. Перед тим, як відправити зібраний урожай на просушку, його сортують, очищають від сміття і сторонніх включень. Зробити це можна вручну (при невеликих обсягах врожаю) або за допомогою спеціальних автоматичних пристроїв – сортувальників, які можуть бути виконані з дерева або металу.

Як сушити урожай бджолиного пилку

Після процесу очищення підготовлений пилок необхідно розмістити на горизонтальних поверхнях тонким шаром. Температура в приміщенні повинна становити не менше 200С (температурний діапазон 20-40 градусів, оптимальне значення + 380С). Підтримувати режими температури і вологості повітря допомагає використання вентиляторів, радіаторів. Як ще можна сушити пилок бджіл? Можна провести сушку в сушарках для фруктів і овочів.

Як сушити невеликі кількості пилку в домашніх умовах? Розподіліть підготовлений продукт по кришці від паперової або картонної коробки. Товщина шару не повинна перевищувати 20 мм. Протягом дня перемішуйте обніжжя кілька разів. Скільки знадобиться часу на просушку? У деяких випадках пилок висихає за добу, в інших (при високому вмісті вологи) може знадобитися до 72 годин.

Великі обсяги пилку сушать в спеціальних сушильних шафах. Цей спосіб підійде при щоденному відборі великої кількості обніжжя і необхідності швидкої обробки сировини. Для виготовлення сушильної шафи використовують дерев’яні плити. У верхній частині конструкції розміщують вентилятор. Пилок розміщують на висувних решітках (сітка натягнута на дерев’яні рами). Сітки розміщуються по обидві сторони шафи. При якій температурі в шафі сушать пилок? Як правило, при 40 градусах Цельсія, що дозволяє оптимізувати процес сушіння і обробляти великі обсяги сировини.

Ще один спосіб сушіння пилку – використання інфрачервоних променів. Випромінювання, що транслюється лампами, потрапляє не тільки на поверхню обніжжя, але і проникає всередину, забезпечуючи рівномірну і швидку просушку. Система проста: у верхній частині ящика з вентиляційними отворами встановлюють інфрачервоні лампи, під якими розміщують решітки з пилком.

Сушать обніжжя до стану повного затвердіння. Якщо пилок можна роздавити пальцями – в ньому ще занадто багато вологи і потрібна додаткова сушка.

Як зберігати пилок

Як зберігати пилок в домашніх умовах? Важливе завдання – забезпечити правильні умови зберігання продукту. Пилок після просушування фасують по пакетах і банках. Зберігати фасований продукт рекомендується в сухому темному місці, не допускаючи потрапляння на тару прямих сонячних променів і намокання пилку.

Який термін придатності пилку

Не забувайте і про терміни придатності зібраного бджолиного пилку. При дотриманні умов зберігання (найкраще помістити бджолиний пилок в холодильник) термін придатності продукту складає 2 роки. Якщо змішати бджолиний пилок з медом термін придатності суміші складе в середньому 5 років.

Як вживати пилок

Якщо знати, як правильно збирати, сушити і зберігати пилок бджолиний, то можна забезпечити себе природним джерелом вітамінів на довгий термін. Як вживати пилок? Його їдять в першій половині дня натщесерце. Можна їсти продукт сухим або запивати невеликою кількістю води. При розсмоктуванні з пилку вивільняється найбільша кількість корисних речовин. Середня доза препарату для дорослих: 1 чайна ложка пилку 1-2 р/день. Для дітей – третя частина або половина ложки 1-2 рази на добу.