“Пасечник” - магазин товаров для пчеловодства
сравнить - порівняння
Харків

Навіщо бджоли роблять мед

Навіщо бджоли роблять мед
10.02.2022

Про те, що мед роблять бджоли, знають навіть маленькі діти. Але навіщо ця улюблена багатьма солодкість комахам?

Навіщо бджоли роблять мед? Для отримання меду літаючі трудівниці проводять активний збір нектару з квітів, після чого ферментують отриману сировину, позбавляють заготовку від зайвої вологи. Протягом 8-10 діб продукт дозріває в стільниках і на виході готовий знайомий всім мед. У період дозрівання молоді комахи додають в мед слину, підвищуючи ферментацію, запечатують кожен зі стільників восковими кришечками. Таким чином бджоли заготовляють корм, який споживатимуть в період недостатнього взятку і взимку.

Крім нектару в теплу пору року бджоли збирають з квітів і пилок. Він формується в невеликі грудочки, після чого також складується в стільниках і заливається медом. Така суміш - перга. Вона є основним джерелом білкового раціону бджіл.

Для чого потрібен падевий мед

Але ж далеко не завжди є можливість зібрати достатню кількість нектару і пилку для створення великого запасу корму. У періоди недостатнього взятку бджоли збирають з листя солодкі виділення попелиці, червеця і деяких інших комах, а також - солодкий сік рослин. З такої сировини бджолами створюється так званий «падевий» мед, який не придатний для годування комах взимку. Причина непридатності - велика кількість мінеральних free slots солей в складі продукту. При такому раціоні бджоли стануть занадто слабкими або загинуть.

Якщо у вуликах накопичений падевий мед або помітний недолік хорошого корму для комах пасічнику необхідно подбати про поповнення кормових запасів у будиночках комах. З цією метою бджолярі готують цукровий сироп з різними добавками. Такий прикорм необхідний і в тих випадках, коли велика частина заготовленого бджолами меду була вилучена.

Навіщо бджоли роблять мед

Навіщо бджолам мед у великій кількості

Бджоли - дуже запасливі і завбачливі комахи. Створюваний ними запас меду в кілька разів перевищує реальні потреби сім’ї. Навіщо бджолам так багато меду? Вся справа в тому, що крилаті трудівниці прагнуть передбачити всі можливі ризики, наприклад, затяжну зиму або крадіжку меду іншими тваринами. Тому при нормованому відборі ласощів бджолярем комахам вистачить запасів на зиму.

Важливо розуміти, що цукровий сироп, навіть з безліччю добавок, не є повноцінною заміною меду. У ньому немає тих природних компонентів, вітамінів, ферментів, які допомагають бджілок розвиватися. Кращий корм для бджіл - мед і перга. Не варто повністю виснажувати запаси маленьких помічниць заради вигоди.

Для чого бджоли роблять мед? Натуральний мед насичений вітамінами, необхідними комахою для нормалізації роботи їх внутрішніх органів і залоз. Спостерігається пряма залежність - чим більше меду виробляють бджоли, тим більше воску вони можуть секретувати. І саме віск служить основним будівельним матеріалом для виробництва стільників, в яких потім буде збиратися і зберігатися мед.

Бджоли - найбільші природні трудівниці. Літаючи цілими днями від квітки до квітки вони не просто збирають нектар, а й сприяють перехресному запиленню рослин. Пилок, чіпляючись за ворсинки на лапках комах, в процесі польоту над місцем збору сировини для меду, обсипається і запилює квітки. Якби не бджоли, розмноження і поширення флори відбувалося б набагато повільніше і менш ефективно.

Що бджоли роблять з медом? Це основне джерело харчування для комах і їхнього потомства. Мед служить кормом в період відсутності взятку, при його нестачі або в разі форс-мажорів. Для чого бджолам необхідний натуральний мед? Без меду бджолам не вижити - для людей ці ласощі є смачним і корисним десертом, а для бджіл - найважливішою частиною раціону і необхідністю.